Gekte op de woningmarkt voorlopig niet voorbij

Gekte op de woningmarkt voorlopig niet voorbij

Het verwachte effect van de coronacrisis op de woningmarkt blijft nog steeds uit.

De huidige situatie op de woningmarkt zal niet snel veranderen volgens de banken ABN Amro en SNS. Volgens de beide banken zullen de huizenprijzen niet gaan dalen maar gaan stabiliseren in het jaar 2021. Voor huizenkopers betekent dit geen goed nieuws. Eerder dit jaar ging de bank nog uit van een  prijsdaling van 2 procent, echter is deze voorspelling al bijgesteld naar 0 procent.

De woningmarkt is nog steeds erg krap. Er staan maar weinig huizen te koop en er zijn veel mensen die opzoek zijn naar een woning. Wat te koop komt is over het algemeen heel snel verkocht en de prijzen blijven nog steeds stijgen. Overbieden (meer bieden dan de vraagprijs) is tegenwoordig min of meer normaal. Wat opvallend is, is dat de prijsstijgingen nu juist aan de orde zijn in de provincies Groningen, Flevoland, Overijssel en Drenthe. Daar dit eerder in de Randstad het geval was. Dit kan natuurlijk mede komen door de huidige coronacrisis. Mensen lijken steeds meer opzoek te zijn naar woningen met extra ruimte zowel binnen als buiten.

Een interessante ontwikkeling is dat er veel meer nieuwbouwwoningen verkocht worden dan dit vorig jaar het geval was. In het tweede kwartaal van 2020 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 7932 transacties van nieuwbouwwoningen. Dit is 24,5 procent meer dan een jaar eerder.

Opmerkelijk is dat de prijzen van nieuwbouwwoningen minder hard stijgen dan die van bestaande woningen.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven