Gemiddeld hypotheekbedrag bereikt recordhoogte

Gemiddeld hypotheekbedrag bereikt recordhoogte

Ondanks maatregelen om de hoge hypotheekschuld in ons land aan te pakken, is het gemiddelde hypotheekbedrag in ons land het afgelopen kwartaal tot recordhoogte gestegen. Het gemiddelde hypotheekbedrag bedroeg in de eerste drie maanden van dit jaar € 281.000,-. Dat is 10,4% hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Ook de hypotheekomzet bereikt met € 23,2 miljard een piek, het is het beste eerste kwartaal van de afgelopen tien jaar. De omzet is op jaarbasis nog niet eerder zo sterk gegroeid: 46%.

Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van adviesbureau IG&H. De toename in omzet zit vooral bij het aantal doorstromers (+46%) en oversluiters (+40%). In het eerste kwartaal sloten 11% meer starters een hypotheek af. Het aantal nieuwe hypotheken is met 83.000 een derde hoger dan in het eerste kwartaal van 2016. Daarvan waren er 63.000 bestemd voor de aankoop van een woning: 30% meer dan dezelfde periode een jaar eerder.

Grootbanken verliezen marktaandeel

Nederlanders kiezen bij de keuze voor een hypotheekaanbieder weer relatief minder vaak voor de zogeheten grootbanken. De grote spelers zoals Rabobank en ING hebben in het eerste kwartaal van het jaar voor het eerst in een jaar weer aan marktaandeel verloren. De grootbanken waren in het eerste kwartaal goed voor een marktaandeel van 52%, hetgeen een daling van 5% betekende.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven