Goed nieuws voor starters op de woningmarkt

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt

Volgens Haagse bronnen wordt op Prinsjesdag bekend gemaakt dat het kabinet het aankopen van een woning voor starters, gemakkelijker gaat maken. De starters, over het algemeen jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar worden vanaf volgend jaar eenmalig vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting  bij de aankoop van hun woning.

Op dit moment bedraagt die belasting nog 2 procent van de koopsom. Bij bijvoorbeeld een koopwoning van 300.000 euro is een starter straks 6000 euro voordeliger uit.

Het kabinet hoopt hiermee de starters een duwtje in de rug te geven daar zij veel moeite hebben om een eerste woning aan te kopen. Uiteraard hebben de huidige (hoge) huizenprijzen hier mee te maken. Vooral in de grote steden hebben starters het lastig, zij hebben hier stevige concurrentie van (vastgoed) beleggers. Het kabinet gaat juist hierom de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 8 procent.

Iedereen die in de toekomst een woning koopt waarin de koper zelf niet gaat wonen, gaat dus het verhoogde tarief van 8 procent betalen. Dit kan betekenen dat ook mensen die een tweede woning of een woning voor hen (klein)kind kopen, meer belasting gaan betalen. Daarnaast gaat het kabinet de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden verhogen van 6 naar 8 procent.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven