Een huis kopen zonder hypotheek? Het gebeurt steeds vaker

Een huis kopen zonder hypotheek? Het gebeurt steeds vaker

De hypotheekloze huizenkoper is in opkomst in Nederland. Afgelopen jaar is bijna een derde van de appartementen in contanten afgerekend. Het gaat vooral om 70-plussers die niet bij de bank hoefden aan te kloppen, zie onderstaande grafiek.

aandeelgekochtzonderhypotheekperleeftijdsgroep

 

 

 

 

 

 

 

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is 25% van de huizen zonder hypotheek aangeschaft, in studentensteden als Delft, Groningen en Maastricht zelfs rond de 30% van de woningen. In 2016 kochten particulieren voor € 8,6 miljard aan woningen zonder een hypotheek af te sluiten, dat is 16% van de totale hypotheekomzet. En dit bedrag groeit hard, in 2011 was het nog € 4 miljard. De grote meerderheid van de kopers die niet langs de bank hoeft voor een hypotheek is relatief oud, doorstromer of belegger. Bijna 43% van de hypotheekloze kopers heeft meerdere woningen, 38% stroomt door naar een volgende woning. Toch nog 13% zijn starters en 6% heeft een buitenlands adres.

Starters

Starters moeten opboksen tegen ouderen met eigen geld, en dat komt hun positie niet ten goede. Wie niet langs de bank hoeft om een hypotheek te regelen, kan sneller handelen en heeft vaak meer te bieden. De gepensioneerden winnen het in de huizenstrijd daardoor meestal van de jonge starters.

De komende jaren neemt het aantal 70-plussers alleen maar toe, en lijkt de positie van starters niet te verbeteren. Naast de grote steden en de kustgebieden is ook in de Nederlandse grensgebieden sprake van relatief veel hypotheekloze kopers. Dat zijn vaak geen 70-plussers, maar jongere beleggers die voornamelijk inspelen op studentenwoningen in onder andere Maastricht en Groningen.

Vooral appartementen worden vaak zonder hypotheek gekocht. Logisch, want die zijn vaak relatief betaalbaar. Overige type woningen en het percentage wat daarvan zonder hypotheek wordt aangekocht, ziet u hieronder. Wilt u weten of een pand met een hypotheek is aangekocht? Vraag dan hier het uittreksel hypotheekakte aan.

aandeeltypewoninggekochtzonderhypotheek

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven