Huiseigenaren klagen over te lage WOZ-waarde

Huiseigenaren klagen over te lage WOZ-waarde

Nu het op de huizenmarkt weer wat beter gaat, vindt een groeiende groep woningeigenaren dat hun WOZ-waarde te laag is. Maar jarenlang klaagden huizenbezitters dat de gemeente de waarde van hun woning, de basis voor de gemeentelijke onroerendgoedbelasting, te hoog inschatte. Dit lijkt dus te gaan keren.

Huis verkopen
Een lage WOZ-waarde kan lastig zijn bij het verkopen van een huis, omdat die waarde de verkoopprijs omlaag kan drukken. De WOZ wordt vastgesteld op 1 januari vorig jaar en in de tussentijd zijn in bijvoorbeeld Utrecht de woningen met tuin in prijs gestegen. Een verschil van een halve ton kan een vreemd beeld geven voor aspirant-kopers.

Mensen met een hogere WOZ-waarde mogen, afhankelijk van hun bank, een lagere hypotheekrente betalen. Hoe groter het verschil tussen de openstaande hypotheekschuld en de waarde van de woning, hoe kleiner het risico voor de bank is en hoe lager de hypotheekrente kan zijn.

Nieuwe wet openbaar maken WOZ-waarde
Een nieuwe wet, al door beide Kamers, moet WOZ-waarden openbaar maken. Mensen op huizenjacht kunnen dan met een muisklik controleren of de vraagprijs daar bij past. Nu zijn WOZ-waarden niet zomaar te bekijken, omdat ze iets zeggen over iemands fiscale positie. Alleen woningeigenaren kunnen maximaal drie WOZ-waarden uit de eigen straat, buurt en woonplaats bij de gemeente opvragen. Maar dat duurt weken.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven