Huizenmarkt trekt sterker aan dan gedacht

Huizenmarkt trekt sterker aan dan gedacht

Het aantal woningverkopen nadert het recordniveau van 2006, verwachten economen van ABN AMRO. De bank rekent op een stijging van de huizenprijzen in 2016 met 4%.

Bijna 210.000 huizen wisselden in 2006 van eigenaar, hetgeen een record betekende. Volgend jaar zal het aantal woningverkopen ongeveer op datzelfde niveau uitkomen, verwachten de economen van de ABN AMRO. In de afgelopen 12 maanden werden er 184.000 woningverkopen geregistreerd. Helemaal onverwachts komt deze verwachting zodoende niet.

Rente
Er liggen verschillende oorzaken achter die groei. De meest dominante daarvan is de lage rente. Ook het feit dat er minder huizen ‘onder water’ staan, draagt bij aan de groei. Doordat de huizenprijzen stijgen, zijn er minder mensen met een openstaande hypotheek groter dan de huidige waarde van hun huis. Voor die mensen wordt het makkelijker om een nieuw huis te kopen. Als die groep doorstroomt, is dat volgens de economen niet alleen goed nieuws voor de huizenmarkt, maar voor een groter deel van de economie. Aanpalende sectoren, zoals bouwmarkten en keukenboeren doen dan immers ook goede zaken. De verwachting is dat ook de komende jaren de huizenprijzen blijven stijgen: 4% in 2016 en 3% in 2017.

Hypotheeknorm
Overigens gaan de economen ervan uit dat de prijsstijging wel enigszins binnen de perken zal blijven. Zij wijzen op het besluit van de overheid om de hypotheeknormen almaar aan te scherpen. Die scherpere regels lijken vooral jongeren te treffen. Dat heeft ermee te maken dat zij in de regel minder verdienen en vaker een flexibel arbeidscontract hebben, waardoor ze moeilijker aan een hypotheek kunnen komen. Overigens blijkt uit het onderzoek van het Economisch Bureau dat kopen wel de voorkeur geniet. Een meerderheid van de huishoudens zegt een koopwoning te verkiezen boven een huurwoning. Dat was de afgelopen 3 jaar wel anders: toen zag een meerderheid juist meer in huren.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven