Huurders ontvangen voor het eerst een WOZ-waarde beschikking

Huurders ontvangen voor het eerst een WOZ-waarde beschikking

Alle 2,6 miljoen huurders krijgen in de eerste acht weken van dit jaar, voor het eerst, een WOZ-beschikking. Vorig jaar heeft het kabinet besloten om de WOZ-waarde mee te laten tellen in het puntensysteem waarmee de maximaal toegestane huurprijs voor een sociale huurwoning wordt berekend. Huurders kunnen tevens vanaf dit jaar bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Een lagere WOZ-waarde kan leiden tot een lagere maximaal toegestane huurprijs. Ligt uw huurprijs hoger? Dan kunt u huurverlaging afdwingen. Dat is niet alleen uw goed recht, het is ook een wettelijk recht. Om te kunnen bepalen of u recht heeft op huurverlaging moet u weten wat de WOZ-waarde van uw woning is.
– Als u de WOZ-waarde weet kunt u controleren of de WOZ-waarde niet te hoog is.
– Als u de WOZ-waarde weet kunt u de maximaal toegestane huur achterhalen.
– Als u de maximaal toegestane huur weet kunt u nagaan of u op dit moment méér betaalt.

Lagere maximale huurprijs
Een verandering van de maximale huurprijs betekent niet dat de huur direct omhoog of omlaag gaat. Het gaat immers om de maximaal toegestane huurprijs van de woning, in veel gevallen ligt de echte huur lager. Door de jaarlijkse huurverhogingen kan de huur wel tot deze grens stijgen. Ook verhuren verhuurders steeds vaker hun woningen op het niveau van de maximale huur. Door een verlaging van de maximale huurprijs kan de huur uiteindelijk minder hoog stijgen. Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde kan dus zorgen voor een minder hoge huur in de toekomst.

Huurverlaging
De maximale huurprijs kan door een lagere WOZ-waarde onder de huidige huurprijs komen te liggen. In dit geval hebben huurders recht op huurverlaging. De huidige huurprijs ligt dan immers boven het nieuw geldende maximum. Huurders die al (bijna) de maximale huurprijs betalen maken met en WOZ-verlaging dus kans op huurverlaging.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan lonen. Huurders wordt aangeraden om kritisch naar de WOZ-waarde te kijken. Kloppen de gegevens waarop de woning is getaxeerd, zoals bijvoorbeeld het aantal vierkante meters, zijn de referentiepanden vergelijkbaar en wordt er wel rekening gehouden met eventuele overlast door verkeer of bedrijven in de omgeving.

Kopers krijgen bij bijna de helft van de bezwaren gelijk. De gemiddelde verandering in WOZ-waarde door een bezwaar is 10%. De maximale huurprijs zou, bij een huurwoning van 70 m2 met een WOZ-waarde van € 175.000,- bij een verlaging van de WOZ met 10%, met ongeveer € 20,- dalen.

 

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven