Hypotheekakte: een van de meest moeilijke teksten

Hypotheekakte: een van de meest moeilijke teksten

Ook zo’n moeite met het snappen van de akte die u heeft gekregen bij het afsluiten van uw hypotheek of die heeft opgevraagd uit het hypotheekregister? U bent niet de enige, want uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat hypotheekakten tot de moeilijkste teksten van Nederland behoren.

Gemiddeld zijn de woorden bijna zes letters lang in de hypotheekakte en dat is inclusief kleine woordjes al ‘de’, ‘of’ en ‘ik’. Er zijn maar twee andere soorten teksten die daarbij in de buurt komen: wetenschappelijke onderzoeken en verkiezingsprogramma’s van politieke partijen.

Bovendien zijn de zinnen zelf veel langer dan in een doorsnee tekst, namelijk 19,6 woorden per zin en met per zin gemiddeld 3,1 bijzinnen. Dat is zelfs langer dan in de gemiddelde wetenschappelijke tekst. Die zinnen staan bovendien bol van voor leken onbegrijpelijke vaktaal en ze zijn moeilijk opgebouwd.

De Utrechtse onderzoekers kunnen na het lezen van 42 hypotheekakten bij 21 geldverstrekkers maar één conclusie trekken: „Welke problemen huizenkopers hebben bij het doorspitten van zo’n tekst? Je kunt je beter afvragen welke níét.”

Het is niet eenvoudig de tekst simpeler te maken, omdat er juridische eisen zijn gesteld aan een hypotheekakte. Taalwetenschappers hebben de tekst geprobeerd makkelijker te maken en toen bleek dat ruim 66% de hypotheekakte wel begreep.

Benieuwd naar de tekst in uw hypotheekakte? Vraag deze dan hier op.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven