Hypotheekrente daalt voor het eerst sinds de coronacrisis

Hypotheekrente daalt voor het eerst sinds de coronacrisis

De hypotheekrente is voor het eerst sinds de coronacrisis weer aan het dalen. Dit heeft meerdere redenen, deels komt dit door forse steunpakketten van De  Europese Unie (EU). Ook heeft dit te maken met de concurrentie tussen de geldverstrekkers.

Volgens verschillende hypotheekadviesbureaus keert de rust op de hypotheekmarkt nu weer langzaam terug. Doordat de rust op de hypotheekmarkt terugkeert laten geldverstrekkers hun rentes (voorzichtig) zakken. 

In de maand maart stond de hypotheekrente historisch laag en bedroeg het gemiddelde rentepercentage van de door consumenten meest gekozen rentevaste periode van twintig jaar nog 1,49 procent.

Het effect van de lichte stijging van de rentes die daar op volgde, was behoorlijk. Duizenden woningeigenaren besloten om hun hypotheek over te sluiten voor een lagere rente omdat de woningeigenaren er van uit gingen dat de rente niet lager ging worden. Dit is ook goed te zien in het hypotheekregister. Uiteindelijk ging de gemiddelde rente met 0,2 procentpunt omhoog. Voor de gemiddelde huizenkoper zou een huis daar hooguit een paar tientjes per maand duurder van worden. Dit heeft dan vooralsnog ook weinig tot geen effect gehad op de woningprijzen.

Op dit moment is volgens De Hypotheker het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 1,66 procent. Zonder NHG is dat 2,25 procent.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven