Lastige periode voor ‘kleine’ makelaars

Lastige periode voor ‘kleine’ makelaars

Door de chaos op de huidige woningmarkt hebben de ‘kleine’ makelaars het op dit moment, erg lastig. Nog nooit hebben er zo weinig woningen te koop gestaan. Ook zijn sinds het begin van de kredietcrisis in 2007, de huizenprijzen nog nooit zo snel  gestegen en het aantal verkochte woningen nog niet zo hard gedaald.

Er stonden aan het einde van de vorige maand 16.500 huizen te koop. Sinds de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) is begonnen met deze gegevens te meten, is dit aantal nog niet zo klein geweest aan het einde van een kwartaal. Hierdoor dreigen voornamelijk de kleinere makelaars, het erg lastig te krijgen.

In het derde kwartaal zijn er slechts 32.000 woningen verkocht, dit is 29 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was 419.000 euro (!). De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning was in het derde kwartaal 455.000 euro.

Voor kopers geldt dat zij gedwongen worden flink te overbieden. Gemiddeld betalen kopers 8,6 procent meer dan de vraagprijs. Het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs was vooral bij de tussenwoningen erg groot, namelijk 10,7 procent.

Van de huizen die in het derde kwartaal verkocht zijn, ging 80 procent voor meer dan de vraagprijs naar de nieuwe eigenaar. Dit betreft een stijging van 19 procent ten opzichte van een jaar eerder blijkt uit de nieuwe cijfers van het NVM.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven