Makelaars failliet door te weinig huizen

Makelaars failliet door te weinig huizen

Makelaars in Amsterdam en Utrecht dreigen in de problemen te komen door de oververhitte woningmarkt. Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma is het woningaanbod in beide steden zo krap, dat makelaars fors minder huizen verkopen en dus de benodigde omzet niet kunnen halen. In 2017 verwachten ze de eerste faillissementen van makelaarskantoren in Amsterdam en Utrecht.

Bouwen

Om het grote tekort aan woningen aan te pakken, moeten Amsterdam en Utrecht volgens Jaarsma slechts één ding doen: Bouwen! De hoofdstad zet momenteel wel in rap tempo nieuwe woningen neer, maar in Utrecht moet de bouwproductie omhoog.

Het krappe woningaanbod in de grote steden is zaterdag ook te merken tijdens de NVM Open Huizen Dag. In 2015 waren er 40.000 woningen te zien, nu maar 22.000.

Gezond aanbod

Volgens Jaarsma kampen ook makelaarskantoren en woningzoekenden in Eindhoven en de stad Groningen met een te gering huizenaanbod. In Rotterdam en Den Haag speelt dit probleem minder.

In de meeste andere delen van Nederland kunnen woningkopers kiezen uit een gezond aanbod van vijf tot tien geschikte huizen. Alleen in Oost-Groningen en delen van Limburg en Zeeland is het woningaanbod ruimer.

Volgende kabinet

Het volgende kabinet moet volgens Jaarsma de woningmarkt met rust laten. Sinds de crisis zijn diverse maatregelen doorgevoerd, waaronder beperking van de hypotheekrenteaftrek en strengere leennormen voor woningkopers. De NVM-voorzitter vindt dat de huizenmarkt de komende jaren nodig heeft om alle maatregelen te verwerken. Als het nieuwe kabinet opnieuw met grote veranderingen zou komen, loopt men het risico dat de woningmarkt op slot gaat.

Maximale hypotheek

Kopers kunnen vanaf volgend jaar een maximale hypotheek van 100% van de woningwaarde krijgen. In 2012 mocht er nog voor 106% worden geleend. In Europa gaan stemmen op om deze zogenoemde loan-to-value verhouding verder te verlagen naar maximaal 90%, maar Jaarsma ziet daar niets in.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven