Meer kopers, minder verkopers..

Meer kopers, minder verkopers..

Het aantal woningeigenaren die van plan zijn hen woning te verkopen, gaat dalen. Hiermee is er automatisch ook minder aanbod van woningen, oftewel: meer kopers, minder verkopers.

Volgens een onderzoek van woningwebsite Funda, neemt de krapte op de woningmarkt de komende tijd verder toe. Uiteraard heeft dit alles te maken met het huidige aanbod op de woningmarkt. Er zijn veel potentiële kopers, maar voor deze kopers is er onvoldoende of soms zelfs helemaal geen aanbod.

Veel woningeigenaren vragen zich af of ze in deze markt wel een woning kunnen aankopen nadat hun eigen woning is verkocht. Dit is de reden dat steeds neer woningeigenaren éérst een woning willen aankopen. Door deze ontwikkeling wordt de woningmarkt nog krapper dan dat deze al is.

Via de woningwebsite Funda werd de afgelopen maand meer dan een miljoen (!!) keer contact opgenomen met een makelaar voor een te koop staande woning.

Aankoopmakelaar noodzakelijk of niet?

Steeds meer huizen worden aangekocht met een aankoopmakelaar. Ook dit heeft te maken met de huidige krappe woningmarkt. Het is in deze tijd lastig om er tussen te komen zonder een aankoopmakelaar. Aankoopmakelaars zijn uiteraard ook verkoopmakelaars en omgekeerd. Zo houden ze elkaars bezigheden in de gaten. Een aankoopmakelaar kan sneller een geschikte woning voor je vinden, dit zelfs soms nog voordat een woning officieel te koop staat.

Indien je een aankoopmakelaar in de armen neemt, is de kans groot dat je als woningzoekende als eerste mag komen kijken en vervolgens ook als eerste een bod mag plaatsen. 

Een aankoopmakelaar is uiteraard niet per se noodzakelijk. Zo is tegenwoordig heel veel woninginformatie op te vragen om zelf een woning te beoordelen of een woningwaarde te berekenen. Dit kan bijvoorbeeld via Kadasterdata.nl.

Er zijn natuurlijk ook kosten verbonden aan een aankoopmakelaar. De kosten voor de aankoopmakelaar tellen als kosten koper. Ze kunnen dus niet worden gefinancierd door de hypotheek en zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven