Nationale Hypotheek Instelling

Nationale Hypotheek Instelling

Het plan voor een Nationale Hypotheek Instelling (NHI) is nog geen stap vooruit gekomen. Den Haag kan Brussel namelijk niet overtuigen dat er geen sprake is van indirecte staatssteun. De Europese Commissie ligt zodoende dwars. Dit liet minister Stef Blok van Wonen weten op het jaarlijkse Securitisation Event in Amsterdam.

De twijfels in Brussel betekenen uitstel of mogelijk zelfs afstel van het plan voor een instelling die aan de ene kant moet zorgen voor lagere hypotheektarieven in gewone jaren en aan de andere kant financieringsproblemen in crisisjaren moet voorkomen. Al sinds de zomer wordt er onderhandeld over het Nederlandse plan. In dit plan kunnen banken en andere hypotheekgevers hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) financieren via de nieuwe instelling.

NHI
De Nationale Hypotheek Instelling haalt geld op door obligaties met staatsgarantie uit te geven. Dat is erg goedkoop en daarom is de verwachting dat de hypotheekrente fors wordt gedrukt, tot wel een korting van een half procentpunt verwacht men. De Europese Commissie vermoedt echter indirecte staatssteun en eist dat de laatste euro aan de klant wordt doorgegeven. Verschillende bankiers zeggen dat dit in de praktijk onmogelijk is. Banken financieren slecht een deel van hun NHG-portefeuille met de nieuwe instelling en een ander deel met andere middelen, zoals spaargeld.

Als de kapitaalmarkten op slot zitten, zoals in crisisjaren, zien de banken de NHI als middel om toch geld op te halen om hun balansen te kunnen blijven financieren. Toen de crisis begon (2008/2009) hadden veel banken staatsgaranties nodig om obligaties te kunnen plaatsen bij beleggers, omdat markten toen niemand meer vertrouwden.

Het enthousiasme onder bankiers en beleggers is dalende, zeggen betrokken in het FD die anoniem willen blijven. Het duurt allemaal erg lang en alternatieve financieringsvormen zijn zo goedkoop geworden door de lage rente, dat de NHI door de verplichte toeslagen zelfs duurder zou zijn.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven