Nieuw regeerakkoord brengt veranderingen voor huiseigenaren

Nieuw regeerakkoord brengt veranderingen voor huiseigenaren

Na 208 dagen formeren ligt er een regeerakkoord. Een deel van de inhoud was al uitgelekt, maar nu we een compleet beeld hebben is het echt duidelijk wat het voor iedereen gaat betekenen. Voor huiseigenaren verandert er het nodige en vooral de hogere inkomens zullen dit gaan voelen.

  1. Hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd

Jarenlang was het een taboe; de hypotheekrenteaftrek verlagen. We hebben hiermee in Nederland een royale regeling, vergeleken met andere Europese landen. We hoeven gelukkig geen afscheid te nemen van deze belastingteruggave, maar het wordt wel versneld afgebouwd. Huiseigenaren met een inkomen boven de €70.000 bruto kunnen nu nog maximaal 50 procent aftrekken. Dit percentage wordt afgebouwd tot 37 procent in 2023. Dit betekent dat de hogere inkomens de komende jaren ieder jaar een half procent moeten inleveren, zoals ze sinds 2013 al doen. Wat er verandert is dat vanaf 2020 de hypotheekrenteaftrek met drie procent per jaar af wordt gebouwd.

  1. Eigenwoningforfait wordt verlaagd

Het nieuwe regeerakkoord compenseert de versnelde hypotheekrenteaftrek deels met het eigenwoningforfait. Dit is belasting op, ofwel een vergoeding voor woongenot. Dit forfait is nu 0,75 procent van de WOZ-waarde van de woning. Het nieuwe kabinet gaat een verlaging naar 0,6 procent doorvoeren.

Tot dusver waren huiseigenaren die hun hypotheek hadden afgelost, vrijgesteld van het eigenwoningforfait. In het regeerakkoord is te lezen dat deze vrijstelling in 20 jaar tijd wordt afgebouwd. Daarmee wordt er een einde gemaakt aan de Wet Hillen.

  1. Hypotheek maximaal 100 procent van de waarde van de woning

We meldden al eerder dat het maximum hypotheekbedrag in 2018 naar 100 procent van de woningwaarde zakt. Dit is vooral belangrijk voor nieuwkomers op de woningmarkt. Spaargeld is nu meer dan ooit nodig, omdat Kosten Koper, NHG en verbouwingskosten niet meer meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek. Dit geldt ook voor het deel van het aankoopbedrag dat boven de taxatiewaarde ligt. Het is even slikken voor nieuwe huiseigenaren, maar uiteindelijk is het natuurlijk heel prettig dat je minder schulden hebt.

Houd er ook rekening mee dat makelaars- en advieskosten, zoals de taxatie, vanaf 2018 niet meer aftrekbaar zijn. Een automatische waardebepaling is een goed alternatief en het is vele malen goedkoper dan een taxatie. Deze waardebepaling wordt niet geaccepteerd voor een hypotheeklening, maar geeft wel een mooie controle op het taxatierapport van de verkopende partij.

  1. Milieumaatregelen voor huizen

Ook in de huizenbranche moet meegewerkt worden om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen. Het nieuwe kabinet heeft besloten dat gas in steeds mindere mate de brandstof moet zijn voor het verwarmen van een woning of ander pand. Over 4 jaar zal het merendeel van de nieuwe gebouwen gasvrij worden opgeleverd, 50.000 woningen per jaar. Van de bestaande woningen moeten er ieder jaar 30.000 tot 50.000 gasvrij gemaakt worden.

  1. Toch maar een tweede huis?

Een tweede woning wordt iets aantrekkelijker. Het belastingvrij vermogen wordt verhoogd van 25.225 naar 30.000 euro. Voor geregistreerde partners is dit 60.000 euro. Dit betekent dat de vermogensbelasting zal dalen.

Lijken deze maatregelen invloed te hebben op je keuzes? Heb je informatie over je huis nodig of over een woning die je op het oog hebt? Wij helpen je graag verder.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven