Nu een huis kopen? Let wel op!

Nu een huis kopen? Let wel op!

Op de huidige koopwoningmarkt zijn starters, doorstromers en dromers bereid ver te gaan om een woning te kopen. Ondersteund door de lage rentestand wordt het kopen van een woning gezien als een logische stap omhoog op de vermogensgroeiladder. Blind deze ambitie najagen doet vergeten dat verlies maken op onroerend goed een realistisch scenario is.

Onderstaand geheugensteunen voor potentiële huiskopers en aspirant onroerend goed investeerders:

Een huis koop je voor de lange termijn

De huisprijzen stijgen jaarlijks met een percentage hoger dan de rente op een spaarrekening. Een ontwikkeling die opportunistische koopgedrag aanwakkert. Buiten de grote steden is de gemiddelde prijsstijging nog altijd lager dan die voor de crisis.

De stijgende hypotheekrente

Vanaf de huidige lage rentestand is het realistisch te verwachten dat de hypotheekrente gaat stijgen. Een stijging van de rentestand zal huiseigenaren op twee manieren raken. Bij het aflopen van de rentevaste periode stijgen de maandlasten. Daarnaast zullen, door een stijgende rente, nieuwe kopers minder kunnen lenen. Dit heeft een drukkend effect op de marktvraag met als gevolg een verlaging van de huiswaarde.

Betaal niet te veel

Huisbezitters die toesloegen in de dure jaren voor de zomer van 2008 hebben achteraf spijt. In de angst om achter het net te vissen betaalde kopers ook toen meer dan de vraagprijs. De huidige waarde van huizen is op veel plekken in Nederland is nog steeds lager dan voor 2008.

De overheid als onzekere factor

De overheid heeft de laatste jaren de ene na de andere maatregel genomen om de omvang van hypotheken te beperken. U weet wat u nu kunt lenen en hoe hoog de hypotheekrenteaftrek nu is. Maar weet u zeker dat er niets verandert?

Ken je recht

Er zijn kopers die afzien van bouwkundige keuringen. Onverstandig. Een fundering die niet in orde is, betekent een potentieel geschil met de vorige eigenaar en een aanzienlijke schadepost.

Locatie, locatie, locatie

Het gaat de huizenmarkt meer dan ooit om locatie, locatie, locatie. Een huis op een goede plek behoudt sneller zijn waarde dan een huis op een minder populaire plek. Maar wat is een goede plek? Blijf kritisch, niet elke achterbuurt of volkswijk in Nederland staat op het punt om hip en happening te worden. Kijk ook naar demografische ontwikkelingen en het voorzieningenniveau. In krimpregio’s, vooral in het grensgebied, daalt het aantal inwoners en neemt de vraag naar huizen af. Ook de voorzieningen, zoals scholen en supermarkten, kunnen er onder druk komen te staan. Controleer daarnaast welke plannen gemeenten en projectontwikkelaars met de directe omgeving van uw droomhuis hebben.

Waar? Kijk op Kadasterdata.nl

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven