NVM: overspannen huizenmarkt Amsterdam is aan het ‘droogkoken’

NVM: overspannen huizenmarkt Amsterdam is aan het ‘droogkoken’

Tegen de landelijke trend in is het aantal woningtransacties in Amsterdam de afgelopen drie maanden gedaald! Met de hoge huizenprijzen en beperkte nieuwe aanbod van koopwoningen is de overspannen Amsterdamse woningmarkt aan het ‘droogkoken’. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in een vrijgegeven overzicht van nieuwste cijfers en trends op de huizenmarkt.

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal aan- en verkopen landelijk gezien met 20% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Het is het elfde opeenvolgende kwartaal waarin het aantal woningtransacties in Nederland hoger uitpakt dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het zeer gewilde Amsterdam, met een prijsstijging van ruim 20 procent, daalde het aantal aan- en verkopen in het eerste kwartaal met 2%. Door het beperkte nieuwe aanbod is Amsterdam vrijwel de enige regio waar in het eerste kwartaal van dit jaar minder woningen werden verkocht dan een jaar geleden. Het aantal transacties nam met 2% af, waar dit landelijk juist met 20% toenam. Gemiddeld duurt het bij een Amsterdamse woning nog maar 29 dagen voor een woning verkocht wordt. Landelijk ligt dit gemiddelde op 108 dagen.

Lage hypotheekrente
De NVM noemt het ‘verrassend’ dat het aantal verkochte woningen landelijk afgelopen jaar is toegenomen. Na ‘het uitstekende jaar 2015’ hadden de makelaars verwacht dat de groei van het aantal woningtransacties zou afvlakken. Dat dit niet gebeurt, komt door de extreem lage hypotheekrente. Voor een lening met een looptijd van tien jaar is de gemiddelde rente nu ruim 2%. Enkele jaren geleden was dat nog 5%.

Doordat de landelijke verkoopprijs van een woning nog altijd zo’n 9% lager ligt dan aan het begin van de crisis, is die volgens de NVM nog altijd betaalbaarder dan in 2008. De gemiddelde transactieprijs ligt 11% hoger dan op het dieptepunt van de woningmarkt, in 2013. In het eerste kwartaal was een koper gemiddeld € 225.000 kwijt voor een huis.

Verwachting
De NVM verwacht voor het tweede kwartaal een voortgaande groei van het aantal woningtransacties, met 10 tot 15% ten opzichte van het eerste kwartaal. Bij al de euforie over het aanhoudend herstel van de woningmarkt zijn er ook groeiende zorgen over het achterblijvende nieuwe aanbod van goede woningen. De keerzijdes van de opbloeiende markt, zoals de haperende doorstroming, voorzichtigheid bij een aantal consumenten en gebrek aan nieuw aanbod van koop- en goede huurwoningen, worden steeds zichtbaarder. Het aantal te koop aangeboden woningen ligt nu 17% onder het aanbod van een jaar geleden. Ook zijn er 800.000 huishoudens die moeilijk kunnen verhuizen: hun woning is nog altijd minder waard dan hun hypotheekschuld. Volgens de NVM moeten er meer huizen worden bijgebouwd.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven