Overspanning woningmarkt Amsterdam

Overspanning woningmarkt Amsterdam

In 2013, toen de woningmarkt al bijna twee jaar op slot zat, zei een notaris nog lachend dat hij nog wel een plaatsje vrij had in zijn agenda. Hoe anders is dit vandaag de dag?!

Het verschil kan bijna niet groter zijn in vergelijking met 2013. In Amsterdam worden panden binnen twee weken voor de vraagprijs verkocht. De helft van de woningen binnen de Amsterdamse ring wordt momenteel zelfs boven de vraagprijs verkocht, een percentage dat tijdens de topjaren van 1999 en 2007 niet werd gehaald. UBS plaatste Amsterdam onlangs nog op de zesde plaats van de wereldranglijst van steden met overspannen woningmarkten.

De vraag naar koopwoningen overtreft lokaal ruimschoots het aanbod. Dit is goed voor de economie en werkgelegenheid, maar zorgt er ook voor dat steeds meer kopers buitenspel komen te staan. Ze kunnen een woning dan eenvoudigweg niet meer betalen.

Hoofd koel houden
Wie in bijvoorbeeld Amsterdam een woning zoekt, moet het hoofd vooral koel houden. Laat u tijdens het bieden niet meeslepen. Zorg dat de financiën op orde zijn zodat u weet wat u kunt en wilt betalen. Overbieden kan leiden tot hoge maandlasten. Een nieuwe woning moet geen financiële gevangenis worden.

De overspannen woningmarktsituatie in onder andere Amsterdam zorgt ervoor dat meer kopers zich richten op de randgemeenten rondom de stad. Door dit zogeheten overloopeffect, breidt het herstel zich naar verwachting verder uit naar andere delen van het land.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven