Record! Huizenprijzen stijgen sneller dan ooit

Record! Huizenprijzen stijgen sneller dan ooit

In de maand april zijn de prijzen van bestaande woningen opnieuw sneller gestegen. De prijzen van woningen waren maar liefst 11,5 % hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, dit blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Uiteraard heeft dit o.a. te maken met het weinige aanbod op de huidige woningmarkt. In de afgelopen maanden januari, februari en maart stegen de prijzen respectievelijk 9,3, 10,4 en 11,3%.

Waar iedereen had verwacht dat de COVID-19-pandemie deze stijgende trend zou kunnen gaan stoppen, is dit verre van het geval geweest. De huizenprijzen zijn juist explosief gestegen.

Echter zijn er meerdere redenen voor het explosief stijgen van de huizenprijzen. De lage rente is één van deze redenen. Doordat de hypotheekrente daalt, heb je als huizenkoper eigenlijk twee keuzes.

  • 1) Je koopt dezelfde type woning voor soort gelijk bedrag en hebt hierdoor lagere maandlasten
  • 2) Je kiest voor dezelfde maandlasten en kiest ervoor om wat meer te lenen

Op de huizenmarkt van nu, waar veel woningkopers tegen elkaar opbieden, is het erg verleidelijk om voor hetzelfde maandbedrag meer te lenen. Hierdoor kan je net wat meer bieden en heb je uiteraard een grotere kans dat je daadwerkelijk de woning kunt aankopen.

Andere redenen zijn dat de regels voor het verkrijgen van een hypotheek zijn versoepeld, als huizenkoper kan je nu meer lenen. Ook hoeven starters geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Per 1 januari is de overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar afgeschaft.

In het voorjaar van 2013 bereikte de prijzen van koopwoningen een dieptepunt, echter is er vanaf dit moment een continue stijging van de huizenprijzen geweest. In vergelijking met het dieptepunt van acht jaar geleden waren de huizenprijzen vorige maand maar liefst gemiddeld 63,5 (!!) hoger.

Het aantal woningtransacties in de maand april bedroegen er in totaal 18.954.

Wilt u op de hoogte zijn en blijven van transacties bij u in de straat? U kunt hiervoor het koopsommenoverzicht met een jaar lang gratis updates opvragen via Kadasterdata.nl.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven