Tweeverdieners kunnen mogelijk meer lenen, maar vertrouwen in woningmarkt daalt

Tweeverdieners kunnen mogelijk meer lenen, maar vertrouwen in woningmarkt daalt

Het maximale bedrag dat je als tweeverdieners kunt lenen voor het kopen van een huis wordt vanaf volgend jaar weer iets hoger. Dat staat in een conceptbesluit van het ministerie van Financiën.

Wie samen een huis wil kopen, mag beide inkomens gebruiken voor het aanvragen van een hypotheek. Om te voorkomen dat je de hypotheek niet meer kan betalen op het moment dat één partner geen werk meer heeft, mag je twee inkomens niet volledig bij elkaar optellen. Bij het bepalen van de maximale hypotheek telt het laagste inkomen nu voor 60% mee. Volgend jaar zou dat percentage omhoog kunnen naar 70%. Zo zou je samen ongeveer € 10.000,- tot € 20.000,-meer kunnen lenen dan dit jaar. Als de Tweede Kamer dit najaar geen bezwaar heeft, gaat het voorstel van minister Dijsselbloem per 1 januari 2018 in.

Meer lenen dan woningwaarde

Op dit moment mag in Nederland overigens nog tot 101% van de woningwaarde aan hypotheek worden verstrekt. Volgend jaar wordt dat met 100% iets lager, waarmee het niet meer mogelijk is meer te lenen dan de woningwaarde.

Vertrouwen in woningmarkt

In een jaar tijd is het aandeel Nederlanders dat vindt dat koophuizen minder betaalbaar zijn geworden, gestegen van 9 naar 40%.

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat het steeds kleiner wordende aanbod van koopwoningen een probleem is. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders ziet de toekomst voor de huizenmarkt nog zonnig is. De lage rente en de stijgende huizenprijzen houden het vertrouwen nog redelijk in stand. VEH verwacht dat dat vertrouwen afneemt als de rente gaat stijgen.

Het woningtekort neemt al jaren met enkele tienduizenden woningen toe. Na de crisis komt de bouw van nieuwbouwwoningen wel weer op gang, maar lang niet snel genoeg om het gat te vullen.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven