Vastgoedbelegger grijpt de macht op de woningmarkt

Vastgoedbelegger grijpt de macht op de woningmarkt

De particuliere vastgoedbeleggers kochten het afgelopen jaar veel woningen. Deze woningen werden aangekocht om deze vervolgens weer te verhuren. Dit wordt duidelijk op basis van gegevens uit de registers van het Kadaster.

In de eerste helft van het jaar waren beleggers goed voor bijna 40 procent van de woningaankopen in de vier grote steden. In de overige steden betrof dit 20 procent.

In een van onze vorige blogs beschreven we al dat de waarde van woningen maar blijft stijgen en hierdoor veel starters het afleggen tegen beleggers. Deze ‘kleine’ beleggers kopen over het algemeen vaak woningen om er vervolgens niet zelf in te gaan wonen maar om deze aan te bieden in de vrije huursector. Vervolgens vragen ze een (te) hoge huur voor dezelfde woningen.

Meerdere gemeenten zijn hier niet gelukkig mee. Een aantal gemeenten waaronder Amstelveen en Utrecht hebben het aankopen van een nieuwbouwwoning voor de verhuur, zelfs reeds verboden. Zij hebben een zelfbewoningsplicht ingevoerd.

Het lijkt de ‘kleine’ beleggers nog niet af te schrikken. Verschillende hypotheekaanbieders voor verhuurders, merken dat ze steeds vaker zogenoemde buy-to-let hypotheken verstrekken.

Dit heeft uiteraard ook te maken met het feit dat de overdrachtsbelasting vanaf 1 januari omhoog gaat. Beleggers zijn nu massaal opzoek naar een financiering, om zo nog snel hun slag te slaan.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven