Versla de woningmarkt!

Versla de woningmarkt!

Stel dat u een hypotheek kunt krijgen van maximaal 250.000 euro. In gemeenten in Overijssel of Drenthe zult u dan tegen weinig problemen aanlopen. In de grote steden is het echter een ander verhaal. De vraag naar betaalbare koopwoningen is hoog, terwijl het aanbod zeer beperkt is.

Op basis van de succesverhalen van onze klanten, hierbij de beste tips hoe u op de uitdagende woningmarkt toch uw slag kunt slaan.

1. Laat uw netwerk voor u werken:

Wilt u met een realistisch budget toch een woning kopen in een grote stad, dan kunt u uw kansen vergroten door bijvoorbeeld uw netwerk in te zetten. Door uw vrienden- en kennissenkring mee te laten zoeken, is de kans groot dat u van mogelijke verkoopplannen hoort voordat het huis op een van de verkoopsites staat. Met een bonus voor de winnende tip in de vorm van een etentje of een weekendje weg, kunt u het succes samen met de tipgever vieren.

2. Goede voorbereiding is het halve werk:

Zorg er voor dat u uw huiswerk heeft gedaan, zodat u snel en daadkrachtig stappen kunt zetten in het koopproces. Hoe meer huisinformatie u heeft, hoe sterker u staat. Gegevens zoals bouwjaar, woningtype, inhoud en gebruiksoppervlakte zijn essentieel. Maar ook de laatste koopsom en de laatste verkoopdatum, wat is de woning vandaag waard en welke panden zijn er recentelijk in de buurt verkocht. Allemaal informatie die uw kansen op een succesvolle aankoop aanzienlijk vergroten.

3. Met z’n tweeën sta je sterker:

Dit geldt zeker voor de woningmarkt. Koopt u samen met uw partner een huis, dan telt het gezamenlijke inkomen mee bij de hypotheekaanvraag. Let op dat schulden van een van de kopers ook meetellen. Schulden voor persoonlijke leningen tellen hierbij zwaarder mee dan bijvoorbeeld studieschulden. Heeft u geen partner, dan kunt u ook samen met een vriend of vriendin een huis kopen. Het zogenaamde Friends-concept. Wel dient u goede afspraken te maken over de eigendomsverhouding en wat er gebeurt wanneer een van de twee besluit te vertrekken.

4. Slim lenen:

De kosten koper, zoals de hypotheek-, notaris- en makelaarskosten, bedragen gemiddeld 7% van de koopsom. Voor een appartement van 250.000 euro bent u al snel zo’n 17.500 euro kwijt. Deze kosten zijn gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar in het jaar volgend op het jaar van de huisaankoop. U kunt hiervoor uw eigen spaargeld inzetten, maar ook geld lenen bij familie. Een schenkingsbedrag is tot maximaal 100.800 euro belastingvrij. Hierbij maakt u gebruik van een wettelijk vastgelegde schenkingsmogelijkheid. Maak wel duidelijke afspraken over een terugbetalingsregeling. Meer lezen over hypotheek gegevens opvragen?

5. Kosten wat het kost wonen in de stad:

U kunt zich afvragen of u wel in een stad moet wonen. Wonen in de stad betekent dat u genoegen moet nemen met een lager aantal vierkante meters. Veel starters op de woningmarkt willen iets in de stad kopen, terwijl ze daar vaak maar een beperkte tijd wonen. Met kinderen is er meer ruimte nodig en geniet een wat rustigere omgeving de voorkeur. Wij zien het aantal transacties toenemen in de regio’s buiten de stad. De woningmarkt in gebieden buiten de Randstad of ten noorden van Amsterdam is een stuk realistischer.

Bij Kadasterdata vind u alle informatie omtrent het kopen van een woning of de waarde van het huis. Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch op 088 220 4200 of via support@kadasterdata.nl.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven