
Wéér hetzelfde bericht: De huizenprijzen stijgen!!
Het lijkt helaas wel of de berichten alleen maar herhaald worden. Er is een enorm tekort aan woningen op de huidige woningmarkt, de huizenprijzen stijgen en hierdoor wordt een eigen woning voor steeds meer mensen onbetaalbaar.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde afgelopen week de nieuwe cijfers. Hieruit blijkt onder andere dat er aan de zo genoemde ‘oververhitting’ op de woningmarkt, voorlopig zeker nog geen einde komt.
Het afgelopen jaar zijn woningen 17,8 procent duurder geworden. Dit is de sterkste stijging in twintig jaar. Om de oververhitting op de huidige woningmarkt nog duidelijker aan te geven; Een woning is op dit moment bijna 80 (!!) procent duurder dan een woning in 2013 was.
Prinsjesdag 2021: wat gaat er gebeuren met de woningmarkt?
De twee belangrijkste zaken voor starters op de woningmarkt zijn dat er meer betaalbare woningen komen en dat de vrijstelling van de overdrachtsbelasting blijft.
Het demissionair kabinet trekt de komende jaren één miljard extra uit voor de woningmarkt. Van de één miljard, is er 100 miljoen gereserveerd om de woningbouw te versnellen. De aandacht gaat hierbij vooral uit naar betaalbare woningen. Dit is natuurlijk goed nieuws voor alle starters. Uiteraard zal deze extra investering het tekort aan woningen niet direct oplossen, echter is het wel een stap in de goede richting.
In het jaar 2022 hoef je als koper onder de 35 jaar wederom geen overdrachtsbelasting te betalen als je een huis koopt tot € 400.000. Deze vrijstelling blijft gehandhaafd nadat deze in 2021 ingevoerd werd. De meeste kopers gebruiken het bespaarde geld echter om extra te (over) bieden op woningen. Hierdoor stijgen de huizenprijzen alleen maar verder en lijkt deze vrijstelling helaas niet het gewenste effect te hebben..