Woning kopen? Geduld is een schone zaak!

Woning kopen? Geduld is een schone zaak!

Steeds vaker moeten huizenkopers boven de vraagprijs bieden om het huis van hun dromen te kunnen kopen. Waar deze praktijk tot voor kort alleen waarneembaar was in steden als Amsterdam en Utrecht, zien we nu dat ook in andere steden de huizen vaker boven de vraagprijs worden verkocht.

Zoals de NVM bij monde van haar voorzitter al opmerkte, drijft de krapte in het koopwoningen aanbod de prijs omhoog en haar leden tot wanhoop. Makelaars worden steeds inventiever om de veeleisende koper te bedienen. Bewoners van huizen in populaire wijken krijgen met regelmaat briefjes in de bus om te inventariseren of, met vette winst in het verschiet, er wellicht interesse is om te verkopen. Maar stel dat de makelaar er in slaagt om deze bewoners in een verkoop te praten, waar moeten deze verkopers naar toe?

De eerste drie maanden van dit jaar nam het aantal dagen dat huizen te koop stonden aanzienlijk af ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Een zelfde trend is waarneembaar in het aantal huizen dat te koop staat. Een snelle rondgang langs een aantal makelaars geeft aan dat het aantal bieders per koopwoning stijgt. De vraag overstijgt het aanbod!

De enorme koopvraag is mede te verklaren door de aantrekkende arbeidsmarkt en nieuwbouw die na de moeilijke jaren (2009 – 2015) maar mondjesmaat op gang komt. Aspirant kopers hebben nog een extra motivatie om snel hun slag te willen slaan nu de huurprijzen naar recordhoogtes stijgen. Eigenhaard is letterlijk goud waard door de lage rentestand!

In de media wordt gehint op een verdere versobering van de hypotheekrenteaftrek als onderwerp van gesprek tijdens de kabinetsformatie. Zal een mogelijke beperking van de renteaftrek dan wellicht een verkoelend effect hebben op de verhitte huizenmarkt? Dit valt nog te bezien. Immers als door verdere afbouw van de renteaftrek de maandelijkse woonlasten gaan stijgen, zal de doorstroom en daarmee beschikbaarheid van koopwoningen mogelijk nog verder in de knel komen.

Goede voorbereidingen en intensief de markt volgen om vervolgens alert en daadkrachtig toe te slaan als de droomwoning op de markt komt, is vooralsnog de beste- en de enige strategie voor woningkopers.

Geduld is een schone- maar bovenal noodzakelijke zaak!

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven