Woning verkocht? Wacht dan nog even met de overdracht.

Woning verkocht? Wacht dan nog even met de overdracht.

Heeft u, net voor het einde van het jaar, uw woning verkocht? Hartstikke fijn voor u natuurlijk, maar dan is het fiscaal gezien slim om nog even, tot na 1 januari, te wachten met de overdracht.

Hierachter schuilt een eenvoudige reden. Een eigen woning hoort niet bij het vermogen in box 3, met de heffing van 1,2%. Maar als u de woning verkoopt en u heeft geen restschuld maar een winst, dan valt die winst vervolgens wél in box 3. De winst staat dan aan het einde van het jaar gewoon op uw (spaar)rekening. U heeft dan een hoger box 3-vermogen, met als gevolg meer belasting.

Houdt uw vermogen even wat lager
Heeft u meer dan € 21.139 euro aan vermogen of € 42.278 euro samen met uw fiscale partner? Dan moet u over het bedrag boven die drempel vermogensrendementsheffing betalen van 1,2%. Hiervoor neemt de Belastingdienst de waarde van uw vermogen op 1 januari van het nieuwe jaar als uitgangspunt (en dit geldt dan voor de aangifte over datzelfde jaar).

Belastingheffing voorkomen
U kunt de belastingheffing in box 3 eenvoudig voorkomen door de overdracht te verplaatsen naar bijvoorbeeld maandag 4 januari 2016. Draagt u uw eigen woning over voor 1 januari en wend u de winst ook nog voor die datum aan voor de koop van een nieuwe eigen woning bij de notaris? Dan valt de winst op de verkoop van de eigen woning niet in box 3, want u heeft het geld weer besteed aan een andere eigen woning.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven