Woningnood blijft..

Woningnood blijft..

Er worden weliswaar meer huizen opgeleverd maar mede door gebrek aan aandacht voor de woningbouw, houdt de woningnood aan.

Dit jaar worden er naar verwachting 63.000 woningen opgeleverd. Ondanks dit aantal is en blijft de woningnood voorlopig het beeld op de huidige Nederlandse woningmarkt. Dit meldt het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) vandaag . Het duurt zeker nog tot 2024 voordat er op grotere schaal woningen opgeleverd zullen worden.

Dit jaar stijgt de nieuwbouwproductie met ongeveer 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar (2022) verwacht het EIB een groei van de nieuwbouwproductie van 12 procent. Voor 2023 verwacht het EIB tevens dat er een flinke toename gerealiseerd kan worden.

De ambitie was de afgelopen jaren zelfs om ieder jaar 100.000 woningen bij te bouwen…

Het zal nog tot 2024 duren voordat er op jaarbasis rond de 80.000 nieuwe woningen opgeleverd zullen worden. Dit heeft onder andere te maken met de gemiddelde duur van bouwprojecten. Indien de vergunningsverlening vanaf 2022 hoger uitvalt, kan dit aantal nog oplopen tot 85.000 woningen per jaar.

Vanwege het beperkte aantal geschikte bouwlocaties wordt een groter aantal lastig volgens het EIB. De woningbouw kan alleen versneld worden indien de bouwlocaties uitgebreid worden, ook naar plekken in het groen.

Ook zullen er dan minder strenge regels voor kopers moeten komen.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven