Wordt het probleem van de aflossingsvrije hypotheek groot?

Wordt het probleem van de aflossingsvrije hypotheek groot?

De Nederlandsche Bank voorspelt dat gepensioneerden in de toekomst problemen gaan krijgen met hun aflossingsvrije hypotheek. Vanaf 2034/2035 verwacht De Nederlandsche Bank een grote stijging in het aantal aflossingsvrije hypotheken dat aan het einde van de looptijd zit. Er zal tussen 2034 en 2038 zo’n 340 miljard euro afgelost moeten worden, terwijl er naar verwachting maar zo’n 120 miljard euro aan kapitaal voor opgebouwd is. Het resterende gedeelte moet dan opnieuw gefinancierd worden.

Het opnieuw financieren, daar wordt vaak gemakkelijk over gedacht. Voor veel woningbezitters zal het pensioeninkomen te laag zijn om een nieuwe hypotheek te krijgen. In het slechtste geval zal u uw huis dan moeten verkopen omdat u de financiering niet rond kan krijgen. Als uw inkomen wel hoog genoeg is, dan kunnen de lasten u ook ineens boven het hoofd groeien. Dat wonen duurder is als u ouder bent, heeft meestal meerdere redenen.

De eerste reden is de hypotheekrenteaftrek. Dat is geen onbeperkt recht. U mag daar maximaal 30 jaar gebruik van maken. Omdat de lasten van een aflossingsvrije hypotheek alleen bestaan uit rente, kan het verdwijnen van de renteaftrek u woonlasten zomaar verdubbelen. Dat is vooral een risicovol omdat het geen zekerheid is dat de hypotheekrente over 15 jaar net zo laag is als dat deze nu is.

Andere redenen voor zwaardere lasten zijn aflossing en looptijd. Een bank kan voor een financiering op hogere leeftijd als voorwaarde stellen dat er wél afgelost wordt. Die maandelijkse aflossing moet u bekostigen. Een tweede niet ondenkbare voorwaarde is dat er een kortere looptijd van de hypotheek geëist wordt. Hoe korter de looptijd, hoe meer u per termijn aan aflossing gaat betalen.

Benieuwd naar de inschrijving van de hypotheek? Vraag hier de hypotheekakte op.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven