WOZ-waarde gelijk aan marktwaarde?

WOZ-waarde gelijk aan marktwaarde?

In 1994 werd de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) in Nederland aangenomen. Deze wet regelt de waardering van alle onroerende zaken in Nederland voor verschillende (gemeentelijke)belastingen. De wet werd in 1997 landelijk ingevoerd. Voor die tijd mochten particulieren zelf een waarde vaststellen. De gemeente maakte ook wel een berekening, maar niet volgens de uitgangspunten van de nieuwe wet. De WOZ-waarde is niet precies dezelfde waarde als de marktwaarde. De WOZ-waarde wordt weliswaar ook op de vrije verkoopwaarde van uw huis gebaseerd, maar loopt een jaar achter. De WOZ-waarde voor 2013 heeft namelijk als peildatum 1 januari 2012. Bovendien wordt de WOZ-waarde onder meer gebaseerd op de waarde van vergelijkbare woningen. Dat wil zeggen dat de waarde vaak ‘op afstand’ berekend wordt. Uit onderzoek van de ING WoonIndex blijkt dat bijna vier op de tien woningbezitters vindt dat de WOZ-waarde meer dan 10% afwijkt van de werkelijke waarde van de woning.

De marktwaarde kunt u berekenen door uw huis te laten taxeren. De taxateur kijkt bij de berekening onder meer naar het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging. De gemeente kan bij de berekening van de WOZ-waarde geen rekening houden met bijvoorbeeld de staat van het onderhoud e.d. Een taxateur komt wel bij u langs om de waarde te berekenen, in tegenstelling tot de berekening van de WOZ-waarde door de gemeente. Wanneer u bezwaar aantekent tegen de WOZ-waarde, zoals die is vastgesteld door de gemeente, kan het wel zo zijn dat er een taxateur langskomt om de waarde te her berekenen.

Ook Kadasterdata kan op afstand een waardebepaling van uw onroerende zaak genereren. Dit kan middels het WOZ-waarderapport. Wanneer u van de gemeente de WOZ-beschikking ontvangt, vindt u daarin referentiepanden. Kadasterdata beschikt over woninginformatie van alle panden in Nederland. Zij kan zodoende ook referentiepanden leveren van de meest recent verkochte (zelfde type) woningen in de omgeving. Kadasterdata kan u tevens begeleiden in het WOZ-bezwaar. Zij doet dit op basis van ‘no cure, no pay’.

7 gedachten over “WOZ-waarde gelijk aan marktwaarde?

 1. hallo ik wil de woz waarde van mijn huis van 2013
  mostheuvel 17 5513nt wintelre

 2. Geachte medewerker,
  We hebben ons nieuwbouw huis in 2002 gekocht in de Wesselsstraat voor 190 000 euro.
  12 jaar later is de WOZ waarde 210 000 euro volgens de gemeente, dit is veel te hoog
  Voor dat bedrag wil niemand de woning kopen, ook omdat we ( op de parkeerplaats van de Haagse markt wonen) te dicht bij de markt wonen,
  Het is een drukke buurt vol criminaliteit.
  Aan de overzijde van de straat ( A ) sociale eengezinswoningen voor grote gezinnen ( vooral Marokaanse probleem gezinnen).
  Dit alles bevordert niet het woongenot die we hadden verwacht toen we dit huis kochten.
  De WOZ waarde is overschat door mensen die hier niet wonen en de buurt niet kennen.
  Aan de buitenkant ziet het er mooi uit, maar s,avond kan het spoken.

 3. is het mogelijk de wozwaarde te verhogen om zo een betere prijs voor dewoning te krijgen

 4. Met welke woning wordt ons huis gewaardeerd/ vergeleken?

  Rietmolenweg 33
  7482NW
  Haaksbergen

 5. Mensen, dit is een publieke blog, zet daar niet uw persoonlijke gegevens neer, ook al zijn het adresgegevens.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven