Zo drukt u de kosten bij de aankoop van uw droomhuis

Zo drukt u de kosten bij de aankoop van uw droomhuis

Maanden gezocht, vele huizen bekeken en dan eindelijk uw droomhuis gevonden. Een spannende tijd breekt aan. Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? Past die verbouwing qua budget? Hoe zien de maandelijkse lasten er straks uit? En dan die eenmalige kosten, overdrachtsbelasting, notariskosten, advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, kosten van de aankoopmakelaar, de taxatiekosten….

Het totaalbedrag aan eenmalige kosten kan aardig oplopen. En met de strengere regels over de hoogte van het te lenen hypotheekbedrag, is veel vaker eigen geld nodig om deze kosten te betalen en blijft er minder budget over voor de verbouwing. Met wat huiswerk en inspanning zijn aanzienlijke kostenbesparingen te maken. Kadasterdata zet een aantal mogelijkheden voor u op een rij.

Onderhandel met de makelaar

U kunt uw onderhandelingspositie met uw makelaar versterken door er voor te zorgen dat u weet wat de makelaar weet. Wat zijn de prijzen van vergelijkbare huizen in de buurt van uw droomhuis? Welke makelaar heeft recent transacties in de omgeving gedaan? Wat is de ervaring van eerdere klanten van uw makelaar?

Moet u uw huidige huis verkopen? Overweeg dan bij de keuze van uw aankoopmakelaar hem ook in te schakelen bij de verkoop van uw huidige huis. Uiteraard wel in ruil voor een fikse korting.

Vergelijken bespaart geld

Ook bij de keuze van de notaris kunt u de kosten drukken. Door bij meerdere notariskantoren aanbiedingen op te vragen en die qua prijsstelling en inhoud goed met elkaar te vergelijken, kunt u al snel enkele honderden euro’s besparen.

Waardepaling kan goedkoper

Taxatiekosten zijn een andere mogelijke besparing. Als de hoogte van de hypotheeklening niet meer dan 90% van de waarde van de woning bedraagt en de hypotheek valt onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan volstaat een modelmatige huiswaardering. De kosten hiervan bedragen slechts een fractie van de kosten die een taxateur op locatie in rekening brengt.

Kadasterdata biedt alle informatie om u te helpen u goed voor te bereiden en kritische vergelijkingen te maken. Wilt u bijvoorbeeld alles weten over uw droomhuis? In het woningwaarderapport hebben wij verschillende aktes en gegevens over de waarde van uw droomhuis voor u gebundeld. Wilt u inzicht in koopsommen van huizen in de buurt van uw droomhuis? Een actueel koopsommenoverzicht vertelt u precies voor welke prijs de woningen zijn verkocht.

Reageren is niet mogelijk.
Terug Naar Boven